Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is een eigen burgerlijke staat naast de huwelijkse staat. Qua effect en rechtsgevolgen geldt echter, dat het geregistreerd partnerschap op vrijwel alle vlakken gelijk wordt behandeld aan een huwelijk en op vrijwel alle vlakken dezelfde rechtsgevolgen heeft als een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap is niet hetzelfde als het samenwonen met een samenleefcontract.

Met ingang van 1 januari 2018 is van kracht, dat wie trouwt naar Nederlands recht, dat doet in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is ook van toepassing voor degenen die voor geregistreerd partnerschap kiezen. Je kunt wel voor afwijkende regels kiezen en dit laten vastleggen. Wat in jullie geval verstandig is hangt af van verschillende dingen.

De beperkte gemeenschap van goederen neemt met zich mee dat:

  • vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd van jullie samen is
  • bezittingen of schulden van voor huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven privé en vallen niet in de gezamenlijke boedel
  • schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze voor of tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ontvangen.

Belangrijk om te weten is, dat partners in de nieuwe situatie, net als voor 1 januari 2018, beide aansprakelijk zijn voor schulden die ontstaan tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is ook van toepassing als één van de partners hier niets van wist.

Wie dus vanaf genoemde datum trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat doet er verstandig aan om met zijn of haar partner goede afspraken te maken en vast te (laten) leggen van wie, welke bezittingen zijn vóór huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Het geregistreerd partnerschap wordt geregeld door de Wet (gelijk aan een huwelijk); het samenwonen met een samenleefcontract is geen wettelijke burgerlijke staat. Aangezien voor het geregistreerd partnerschap vrijwel hetzelfde geldt als voor het huwelijk, kunt u de teksten omtrent huwelijk op deze site ook lezen voor het geregistreerd partnerschap.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. 

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus