Levenstestament kan naar wens meerdere regelingen omvatten
• De basis is een volmacht voor rechtshandelingen, bijvoorbeeld: het kopen of verkopen van roerende en onroerende zaken (zoals auto of woning); het huren of verhuren van roerende en onroerende zaken; het regelen van belastingzaken, verzekeringen en pensioenzaken; het voeren van rechtsprocedures;
• De volmacht kan worden uitgebreid met een volmacht voor immateriële zaken, bijvoorbeeld: afspraken maken met verzorgingstehuizen en dokters omtrent opname, behandeling, verpleging, therapie.
• In de volmacht kan (indien gewenst) een regeling worden opgenomen waarin u verklaringen en volmachten opneemt omtrent eventuele levensbeëindiging.
Verschil met een gewoon testament?
In een gewoon testament legt u vast wat er ná uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren en regelt u o.a. aan wie u wat wilt nalaten, het benoemen van een voogd, een bewindvoerder of een executeur. Daarbij kan er sprake zijn van een langstlevende testament voor gehuwden of een langstlevende testament voor samenwonenden, waarbij de partner die overblijft het gezamenlijke vermogen krijgt toegewezen. Een testament werkt dus pas ná overlijden.
Wanneer u door coma, dementie of andere redenen zelf uw zaken niet meer kunt regelen, houdt u met een Levenstestament toch zélf alle regie. U bepaalt zélf wie uw zaken regelt als u dat niet (meer) kunt. U voorkomt gedoe, kosten en formaliteiten en dat de zaken die u heeft geregeld anders lopen dan u zou willen. U voorkomt dat uw vermogen op slot gaat of dat het op gaat aan AWBZ en zorgbijdragen. Een Levenstestament is, net als een ‘normaal’ testament, essentieel.
Voor wie is een levenstestament van belang?
Het is primair voor uzelf van belang vast te leggen wat uw wensen en verzoeken zijn in het geval u deze niet (meer) zelf kunt uiten. Maar het is ook voor iedereen die voor u zorgt of zakelijk met u samenwerkt van belang om te weten wat uw wensen zijn. Dit geldt zowel voor uw (zakelijke) partner, uw kinderen en naaste familie als ook voor zorghulpverleners. Als er een bewind over uw vermogen is aangevraagd, is het Levenstestament voor bewindvoerder en kantonrechter een belangrijke hulp als er besloten moet worden over verkoop van uw huis of het doen van schenkingen aan kinderen of kleinkinderen.
Hoe wordt een Levenstestament vastgelegd?
Net als een gewoon testament in een notariële akte. De notaris informeert u uitgebreid vanuit zijn kennis en ervaring en geeft raad bij het opstellen van een Levenstestament. Sommige handelingen waarvoor in een Levenstestament volmacht wordt gegeven, kunnen alleen bij volmacht als deze notarieel zijn vastgelegd (bijvoorbeeld om een hypotheek af te sluiten). Dat geldt dus ook voor (één of meer volmachten in) een notarieel Levenstestament. Omdat zo’n document notarieel wordt vastgelegd, is het een bewijs dat u op dat moment wilsbekwaam was. In staat om uw wensen kenbaar te maken en om de gevolgen daarvan te overzien. Wij hebben ons daarvan als notaris moeten kunnen overtuigen.
Wat kost een levenstestament?
Een levenstestament is in geen geval een standaarddocument waaraan een standaardtarief kan worden gekoppeld. Het betreft hier specifiek maatwerk, afgestemd op uw persoonlijke wensen. Persoonlijk maatwerk, omdat iedere situatie waarin een levenstestament aan de orde komt weer anders is. Hier is het zorgvuldig doorspreken van uw persoonlijke situatie en van uw wensen zeker geboden. Kant en klare standaard levenstestamenten zijn er niet.
Zouden die er wel zijn en zou er een standaardprijs aan zo’n standaard levenstestament worden gekoppeld dan zou dat heel misschien slechts bij een heel klein percentage van de mensen passen.
Dus kunnen we niet bij voorbaat een tarief noemen op onze website. Wel zijn wij, zoals u dat van ons mag verwachten, áltijd scherp! Daarmee bedoelen we dat wij luisteren naar uw verhaal, ook tussen de regels door, en daarbij uw wensen inventariseren. Op basis daarvan krijgt u van ons ook een scherp tarief voor uw levenstestament.
Wilt u ook dat dit goed is geregeld? Vul dan het aanvraagformulier hieronder in, op basis waarvan wij contact opnemen met u. Stotijn notariaat, goed geregeld!