Samenwonen en kinderen

Wanneer u samenwoont en u krijgt of heeft kinderen, dan moet u aan allerlei dingen denken die geregeld dienen te worden, bijvoorbeeld: afstamming, ouderlijk gezag, naamkeuze, pensioenregelingen, testamenten, voogdij en ouderschapsregelingen. 

De Wet bepaalt dat het kind automatisch heeft te gelden als kind van de moeder. Dat is een logisch uitgangspunt. De (ongehuwde) vader is echter niet automatisch de wettige vader van het kind. 

Om het kind ook wettig kind van de vader te doen zijn, moet de vader het kind erkennen bij de burgerlijke stand van de Gemeente. Erkenning kan zowel voor als na de geboorte gebeuren. Het is verstandig om de erkenning voor de geboorte te doen. Dan kan ook gelijk de keuze van de achternaam worden vastgelegd. De vader kan dan na de geboorte als vader zijn kind aangeven. De erkenning van een ongeboren vrucht voorkomt veel veel problemen en getouwtrek als de moeder tijdens de geboorte zou overlijden.

Door de erkenning is het kind wettig het kind van de vader, maar daarmee heeft de vader nog niet het ouderlijk gezag over zijn kind. Om de vader ook samen met de moeder het ouderlijk gezag te doen hebben, moeten de beide ouders dit met een verzoekschrift aanvragen bij de Rechtbank. Dat lijkt heel ingewikkeld, maar is vrij simpel. U moet daarvoor een eenvoudig formulier invullen en dat met een paar bijlagen per post toesturen aan de Rechtbank. Een en ander kan ook online worden geregeld. Binnen een paar weken ontvangt u dan de beschikking van de Rechtbank waarin staat dat de ouders samen het ouderlijk gezag hebben. Samen het gezag hebben is van groot belang. De ouders hebben dan beiden zeggenschap over hun kind, bij uit elkaar gaan houdt de vader zeggenschap over zijn kind en bij overlijden van de moeder heeft de vader het gezag in plaats van dat hij dan alsnog voogdij of gezag moet aanvragen bij de rechter.

In het verlengde van het gezag liggen voogdij en bewind. Deze aspecten gaan spelen bij uw overlijden en kunt u regelen in een notarieel testament.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus