Samenwonen in Meppel

Woont u in Meppel en woont u samen of heeft u daarvoor plannen? Dan is het zeker verstandig om een samenlevingscontract op te (laten) stellen, waarin afspraken worden vastgelegd die uw eigendommen of vermogen beschermen tijdens de periode waarin u samenwoont maar ook wanneer het samenwonen onverhoopt eindigt omdat u uit elkaar gaat, dan wel dat een van u beiden overlijdt.

Een samenlevingscontract is niet verplicht, al komt het voor dat bijvoorbeeld banken of andere geldschieters dat verplichten wanneer u een hypotheek bij hen afsluit. Ook kan uw pensioenfonds belang hebben bij een notarieel samenlevingscontract, wanneer u elkaar als partner aanmeldt.

In zo’n samenlevingscontract kunt u diverse afspraken (laten) vastleggen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het vermogen of de bezittingen van degene die overlijdt. Krijgt de overblijvende partner die bezittingen of dat vermogen na uw overlijden of wijst u andere erfgenamen aan? Vooral bij samengestelde gezinnen is dit een belangrijk aandachtspunt.

Samenlevingscontract en verblijvingsbeding

Een samenlevingscontract kunt u zelf opstellen maar let dan wel op dat alles juridisch goed is afgedekt. Het grote voordeel van een samenlevingscontract opgesteld door een notaris is dat hierin afspraken kunnen worden vastgelegd die gelden na overlijden van een van de partners. Dit is het zogenaamde verblijvingsbeding voor zaken die van u samen zijn, zoals de woning, de auto, de woninginrichting. In dit geval bepaalt u onderling dat deze zaken na overlijden van de een, van de andere partner worden.

Veel mensen in Meppel kiezen voor het laten opstellen van een samenlevingscontract waarin bijvoorbeeld is vastgelegd welke kosten tot de huisvesting/huishouding behoren en in welke mate ieder bijdraagt in de kosten van levensonderhouden (boodschappen e.d.)

Maar ook bijvoorbeeld wanneer u samen besluit om uw woning te verbouwen. Betaalt u dat samen of doet u dat elk voor een deel? En van wie zijn de meubelen, de gereedschappen en de auto bijvoorbeeld. Zolang samenleeft in goede harmonie, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wat als u uit elkaar gaat of een van u beiden overlijdt? Wie mag er ingeval van uit elkaar gaan in de woning (koop of huur) blijven wonen. S er een verhuisvergoeding geregeld wanneer u uit elkaar gaat.

Kom gerust eens praten bij Stotijn notariaat & mediation in de Wijk of Ruinerwold. Wij helpen u graag verder.


Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!





Laat dit veld hieronder leeg:

Ongehuwd samenwonen, maak een contract

Artikel van Rik de Jonge voor makelaarskrant Van Dorsten in Meppel e.o.



Ongehuwd samenwonend: leg het vast!


We kennen in Nederland meerdere relatievormen. Zo worden huwelijk en geregistreerd partnerschap aangemerkt als ‘een burgerlijke staat’, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om ongehuwd samen te wonen. In dat geval kan ervoor worden gekozen om een notarieel verleden samenlevingscontract op te stellen, maar dat wordt lang niet altijd gedaan. In deze bijdrage ga ik in op een recent verschenen uitspraak van de Hoge Raad (voor de fijnproevers: ECLI:NL:HR:2019:707) waaruit het belang van het vastleggen van afspraken in een samenlevingscontract blijkt.


Wat was het geval? Een man en een vrouw hebben vanaf eind 2007 of begin 2008 tot augustus 2012 met elkaar samengewoond in een woning die in eigendom toebehoort aan de man. Zij hadden geen samenlevingscontract opgesteld. De woning is in 2011 verbouwd. De kosten van deze verbouwing zijn betaald door de vrouw. Nadat de man en de vrouw uit elkaar zijn gegaan, wil de vrouw van de man een bedrag van € 74.056,90. Zij stelt dat zij de verbouwing van de woning van de man uit haar privévermogen heeft betaald.


Nadat de rechtbank en het hof hun licht hebben laten schijnen over deze zaak, komt de Hoge Raad aan bod. Wat oordeelt de Hoge Raad? De Hoge Raad stelt dat de regels voor echtgenoten (en geregistreerde partners) niet voor samenwoners gelden. De man en de vrouw hadden geen afspraken gemaakt in bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst over de kosten van de verbouwing. Ook op grond van ‘ongerechtvaardigde verrijking’ dan wel de redelijkheid en billijkheid, heeft de vrouw in dit geval geen recht op terugbetaling van het bedrag. Ze krijgt ‘haar geld’ dus niet terug. De vrouw trekt derhalve aan het kortste eind, hetgeen relatief simpel voorkomen had kunnen worden door afspraken te maken. Het samenlevingscontract is daarvoor het middel bij uitstek. Uw notaris in de regio is u graag behulpzaam zijn bij het opstellen van een samenlevingscontract.


Verder is het samenlevingscontract niet alleen van belang om een rechtsgrond voor vermogensverschuivingen tussen partners vast te leggen, maar bijvoorbeeld ook om de langstlevende partner in aanmerking te laten komen voor nabestaandenpensioen en om te kwalificeren als fiscaal partner voor bijvoorbeeld de erfbelasting. Woont u in Meppel of directe omgeving en heeft u vragen over een samenlevingscontract, dan helpen wij u graag verder.


Stotijn notariaat & mediation heeft vestigingen in de Wijk en Ruinerwold, op steenworp afstand van Meppel.


Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring





We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus