Trouwen

Wie trouwt naar Nederlands recht, trouwt met ingang van 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is ook van toepassing voor degenen die voor geregistreerd partnerschap kiezen. Je kunt wel voor afwijkende regels kiezen en dit laten vastleggen. Wat in jullie geval verstandig is hangt af van verschillende dingen. 

De beperkte gemeenschap van goederen neemt met zich mee dat:

  • vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd van jullie samen is
  • bezittingen of schulden van voor huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven privé en vallen niet in de gezamenlijke boedel
  • schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze voor of tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ontvangen.

Belangrijk om te weten is, dat partners in de nieuwe situatie, net als voor 1 januari 2018, beide aansprakelijk zijn voor schulden die ontstaan tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is ook van toepassing als één van de partners hier niets van wist. 

Wie dus vanaf genoemde datum trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat doet er verstandig aan om met zijn of haar partner goede afspraken te maken en vast te (laten) leggen van wie, welke bezittingen zijn voor huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Het hebben of mogelijkerwijs willen starten van een onderneming is een belangrijke reden om huwelijkse voorwaarden te maken. Door huwelijkse voorwaarden te maken wordt de andere echtgenoot beschermd tegen het ondernemersrisico(schulden, aansprakelijk­stellingen, faillissement). Anderzijds wordt de onderneming beschermd tegen een eventuele echtscheiding. Door de huwelijkse voorwaarden wordt de andere echtgenoot geen mede-eigenaar van het ondernemingsvermogen en kan dan bij een scheiding daarop geen aanspraak maken. Ook bij een tweede huwelijk (na een echtscheiding of na het overlijden van een eerste echtgenoot) kan het maken van huwelijkse voorwaarden raadzaam zijn.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus